Buyer Persona maken? Template + Voorbeeld
Een persona (of buyer persona) is de verpersoonlijking van een doelgroep met een specifiek wensenpakket ten aanzien van jouw markt. Het is een fictief persoon dat levensecht aanvoelt. Je kiest als het ware één typische persoon die in het hart van je doelgroep zit. Hierdoor wordt de doelgroep als geheel minder abstract. Het wordt zo makkelijker om tot nieuwe proposities te komen, marketingacties te ontwikkelen, de customer journey te optimaliseren of meer relevante content te maken voor je doelgroep.
Hoe maak je een buyer persona?
Bepaal eerst wat je met de persona’s wil bereiken. Voor wie in de organisatie zijn de persona’s bedoeld? Wie moeten ermee gaan werken? Ontwerpers, webdesigners, content marketing, communicatiemedewerkers, sales managers of het call center? Pas als je dit scherp hebt kun je een beeld vormen wat je van de persona’s wil weten, vanuit welke elementen je de persona’s wil opbouwen.
Buyer personas maken volgens het 7C model
Om je een kickstart te geven: vanuit onze ervaring met persona’s van ruim 10 jaar zijn we gekomen tot 7 elementen waarmee je een buyer persona kan opbouwen: het 7C model. Belangrijke vragen die helpen om een compleet beeld van je persona’s te maken zijn:
-
Core values: overtuigingen waar vanuit je persona handelt (bv zekerheid)
-
Category needs: behoeften van je persona binnen je markt
-
Category behaviour: huidige koopgedrag van je persona
-
Customer journey: oriëntatie- en -aankoopproces
-
Communication: voorkeur in manier van aanspreken en informeren
-
Company value: waarde van een persona voor je organisatie
-
Character: typische kenmerken (B2C: sociodemografie, B2B: rol in de organisatie)
​​
Persona maken met het Buyer Persona Template
We hebben de het 7C model vertaald in onderstaand template. Hierin vind je alle elementen om een persona te ontwikkelen in terug. Je kunt deze persona template gebruiken om de juiste elementen van een buyer persona in te verzamelen. Je kan het gebruiken als eerste vingeroefening. Maar we raden wel aan om altijd onderzoek (lees meer over persona onderzoek) te doen onder je doelgroepen, zodat je buyer persona’s op een objectieve manier de behoeften uit de markt reflecteren en niet een representatie zijn van hoe jij of je collega’s de markt (het liefste) ziet. Zie hieronder het buyer persona template.
​
Buyer Persona Template in de praktijk
Laten we eens een voorbeeld nemen en het buyer persona template invullen vanuit de reisbranche. Stel: na onderzoek zijn we gekomen tot vier doelgroepen in de markt die we hebben vertaald in vier persona’s door daar een passende naam, gezicht en motto bij hebben gezocht. Welke ben jij? :-)
​
Buyer Persona Template: voorbeeld
We werken hier één van de buyer persona’s ('Nick') uit als voorbeeld met behulp van het buyer persona template. Herken je alle elementen? Hopelijk maakt dit voorbeeld het gebruik van het persona template duidelijker.
​
Wat doe ik vervolgens met het ingevulde persona template?
Als je via het buyer persona template de kern van je persona hebt verkend kun je deze misschien nog meer visueel maken in een poster of visual. Klik hier voor voorbeelden. Vervolgens is het de kunst dat er echt met persona's gewerkt gaat worden in je organisatie. Zie hier hoe je dat voor elkaar krijgt. We wensen je veel succes met het maken van persona's. Hopelijk helpt het buyer persona template met het tot leven brengen van je doelgroepen. Gebruik het zo vaak als je wil. Nog een vraag of een beetje hulp nodig? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!
​