top of page

Buyer Persona Marketing - Praktijkcases

Voorbeeld Persona's bij PLUS Retail

De PLUS in Naarden van ondernemer Edgar Holts is een typische 'Louise'-winkel. Hij speelt daar specifiek op in.

We introduceerden bij PLUS Retail vijf persona's. Nog voordat ze officieel 'live' stonden, maakte de directeur ze wereldkundig. Puur enthousiasme. Ook marketeers, category managers, PLUS-ondernemers en het reclamebureau grepen de persona's vast en lieten niet meer los. Door een gemeenschappelijke klantgerichte aanpak werd PLUS uitgeroepen tot meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland. Sindsdien wordt er nog steeds volop gewerkt met de persona's, o.a. in lokale marketing, en fijnslijpen van de retailformule. Zo wordt o.a. per vestiging bepaald of er wordt ingezet op een vast gezicht achter de kassa of op convenience bedieningsconcepten.

Voorbeeld Persona's bij PostNL

Persona Daan wordt vertolkt door een trainingsacteur op de 'Consumer Inspiration Dag' bij PostNL.

De wereld rondom PostNL verandert snel en dat vereist een goede aansluiting bij veranderende klantbehoeften. Er zijn drie persona's ontwikkeld om keuzes in marketing, communicatie en productontwikkeling te sturen. De persona's helpen de marketeers in hun dagelijks werk. Men denkt van buiten naar binnen en er wordt per persona een verschillende strategie gevolgd. Marketingbriefings blijken met persona's makkelijker en specifieker op te stellen. Er is meer inspiratie voor campagnes, acties en ontwikkeling van proposities. Zo is de kerstcampagne geheel gericht op 'Yvonne' en is speciaal voor 'Daan' een app ontwikkeld waarmee hij digitaal een postzegel kan aanmaken. Tijdens elk marketingoverleg wordt de vraag gesteld: 'Wat zouden Daan, Lieke en Yvonne hiervan vinden?'

Voorbeeld Persona's bij Dura Vermeer

Werksessie met directie, regiomanagers en marketing van Dura Vermeer om de strategie per persona vast te stellen.

Hoe krijg je customer experience goed van de grond in een technisch-inhoudelijk gedreven organisatie? Annemarie Van Voorden, marketeer bij bouwer Dura Vermeer stelde zichzelf die vraag en ging op zoek naar een antwoord. Dat leidde tot de introductie van vijf buyer persona’s. Op basis daarvan zijn er events gelanceerd voor specifieke klantgroepen, nieuwe proposities ontwikkeld en zijn salesgesprekken effectiever. De buyer persona’s zijn als breekijzer gebruikt om deze transformatie te realiseren. De persona’s zijn geintegreerd in het CRM-systeem en het persona-denken gaat steeds dieper in de haarvaten van de organisatie zitten.

Voorbeeld Persona's bij Staatsbosbeheer

Een 'still' uit de film die we hebben ontwikkeld voor Staatsbosbeheer waarin de persona's zich voorstellen. 

Staatsbosbeheer heeft als doel natuur toegankelijk te maken voor alle Nederlanders. Maar: de ene bezoeker is de andere niet. Zo heeft Wouter een druk leven, hij trekt de natuur in om zijn hoofd leeg te maken. Daarnaast vind hij het leuk om zijn natuurfoto’s op internet te zetten. De medewerkers van Staatsbosbeheer kunnen zich goed in Wouter herkennen. Maar Staatsbosbeheer bedient ook persona Mariska. Deze groep staat ver af van de gemiddelde medewerker van Staatsbosbeheer. Speciaal voor de groep die zij vertegenwoordigt ontwikkelde Staatsbosbeheer bijzondere excursies: de zeer succesvolle ‘Grote 5’. Zo kan je met een boswachter in een Landrover herten spotten op de Veluwe en daarna marshmallows roosteren boven een kampvuurtje. Een persona zorgt dat je ook relevant wordt voor potentiele bezoekers waarin je je minder herkent en die je organisatie minder goed weten te vinden.

bottom of page